Τι κάνω όταν...

…βρω ένα δηλητηριασμένο δόλωμα ή ένα δηλητηριασμένο ζώο στην ύπαιθρο

  1. Δεν το αγγίζω και κρατώ μια απόσταση ασφαλείας!
  2. Αν έχω κατοικίδια ζώα ή παιδιά μαζί μου, τα κρατώ υπό στενή επιτήρηση ώστε να τα αποτρέψω από το να αγγίξουν ή να καταναλώσουν κάποιο δηλητηριασμένο δόλωμα που πιθανώς έχει μείνει στην περιοχή.
  3. Τραβώ φωτογραφίες.
  4. Αν είναι εφικτό, καλώ στο 1591 (Δασική Υπηρεσία), στο 100 (Αστυνομία) ή, αν βρίσκομαι σε προστατευόμενη περιοχή, στην τοπική Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ και δίνω όσα περισσότερα στοιχεία έχω σχετικά με την ακριβή τοποθεσία του περιστατικού.
  5. Αν έχω τη δυνατότητα, παραμένω στο σημείο μέχρι να έρθουν οι αρμόδιες αρχές.
  6. Αν βρω ένα δηλητηριασμένο ζώο, που είναι ακόμα ζωντανό, στην ύπαιθρο, καλώ ένα από τα παρακάτω Κέντρα Περίθαλψης Ζώων για περαιτέρω καθοδήγηση:

…ακούσω ότι κάποιος έκανε χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο

  1. Καλώ στο 1591 (Δασική Υπηρεσία), στο 100 (Αστυνομία) ή στην τοπική Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ και δίνω όσα περισσότερα στοιχεία έχω σχετικά με την ακριβή τοποθεσία του περιστατικού.
  2. Εκφράζω την αποδοκιμασία μου για αυτή την ενέργεια ενώπιον των μελών της κοινότητάς μου και ενημερώνω για τους διαθέσιμους (ασφαλείς και νόμιμους) τρόπους επίλυσης πιθανών διαφορών που μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους στην άσκηση αυτής της πρακτικής (όπως εναλλακτικά προληπτικά μέτρα και εργαλεία, αιτήματα προς τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν πιο εντατική επιτήρηση των hot-spots/θέσεων με συχνή εμφάνιση δηλητηρίων κ.λπ.).